31 Ekim 2014 Cuma

SUBTROPİKAL İKLİM  DROSERA (SUNDEWS) -GÜNEŞ GÜLLERİBAKIM KILAVUZU



Güneş gülü (sundew) olarak bilinen Drosera'lar en fazla tür sayısına sahip etobur bitki cinsidir.
Yaklaşık 200 türü vardır.
Salgıladığı koku ve renkleri ile böcekleri kendisine çeken drosera'lar, kapan mekanizması ile değil de yapraklarında bulunan çiy tanesine benzeyen yapışkan dokunaçları ile avının yapışıp hareketsiz kalmasını sağlar ve avını sindirir.


Toprak: Drosera'lar verimsiz bataklık ortamlarında yaşadıklarından bahçe toprağı, sıradan bitki toprakları-torfları gibi içinde gübre, tuz ve mineral barındıran toprak karışımlarında kesinlikle ölecektir. Torf olarak sadece sphagnum torfu kullanılmalıdır. Önerimiz saksı harcı olarak "sphagnum torfu+ kuartz kumu veya perlit" karışımını 2+1 oranında kullanılmasıdır. Kum ve perliti kullanmadan önce yıkamanızda fayda vardır.   

  
Sulama: Drosera'larda sulama saksı altlığında daima 1-2cm kadar su bulundurularak yapılır. Altlığındaki suyun kurumasına izin verilmeden azaldıkça su eklenmelidir. Su seviyesinin aşırı yüksek tutulmasından kaçınılmalıdır. Üstten sulama yapılmadan sadece altlığında su bulundurularak sulanmalıdır.

Sulamada esas önemli olan nokta ise tuz, mineral vs.'ye bu kadar hassas olan bitkimiz su konusunda da aynı özelliği gösteriyor olması. Kesinlikle normal içme suyu, musluk suyu vb. kaynatılıp soğutulsa dahi kullanılmamalıdır. Kullanılabilecek sular:


  •     Yağmur Suyu
  •   Benzinlik, bazı yapı marketler ve sanayi bölgesi gibi yerlerden bulabileceğiniz katkısız akü suyu(saf su).
  •  Eczanelerden bulabileceğiniz saf su. (biraz daha pahalı oluyor diğer saf suya göre).
  • Ters Ozmoz cihazından arıtılan saf su. (normal arıtma cihazları değil ters ozmoz olmalı)
  • Klimadan çıkan su. Eğer bu su kullanılacaksa kaynatılıp tekrar oda sıcaklığına soğutulduktan sonra kullanılmalıdır.
  • Buzdolaplarının buzluk kısmında oluşan karlanmanın eritilmesi ile elde edilen su. Fakat bu su son seçenek olarak kullanılmalı ve eğer kullanılacaksa kaynatılıp tekrar oda sıcaklığına soğutulduktan sonra kullanılmalıdır.

Işık:
Drosera'lar ışığı oldukça seven bitkilerdir. Mümkün olduğunca aydınlık hatta direkt güneş ışığında bakılmaları gerekir. Fakat Türkiye şartlarında çok sıcak yerlerde, hatta çok sıcak yerlerde olmasa bile yazın sıcak aylarda öğle ve akşam üstü güneşinin yakıcılığından korunması gerekebilir. Buna bitkinizin durumu ve yaşadığınız yere göre kendiniz karar verebilirsiniz. Sabah güneşini ise öğleye kadar mümkün olduğunca alması çok faydalıdır. Bitkinizin günlük en az 3 saat direk güneş ışığı almasına özen göstermenizi öneririz.


Sıcaklık: 
20 - 25ºC civarı ideal ısı gereksinimi olmakla beraber kısa süreli olmak kaydı ile kışın 10ºC civarı yazın da 35ºC’ ye kadarı rahatlıkla tahammül gösterdiği sıcaklık sınırlarıdır.


Dormancy (kış uykusu):
Kış uykusuna gerek duymamaktadır. 

Not: Kesinlikle gübre vs. kullanılmamalıdır.

1 yorum:

  1. Drosera aliciae
    Drosera capensis
    Drosera esmeraldae
    Drosera madagascariensis
    Drosera natalensis
    Drosera nidiformis
    Drosera spatulata
    Drosera tokaiensis..... gibi çok bilinen drosera türlerini içeren bir gruptur. Daha sonra resimleriyle ayrıca bir tanıtım yapmayı düşünüyorum.

    Bunun dışında Avustralya türleri, Güney Amerika Türleri, ılıman iklim türleri ve Regia (drosera'ların kralı) gibi türlerin bakımıyla ilgilide ilerleyen zamanlarda yazılarım olacak.

    YanıtlaSil